Топ 10 най-опасни течности за заливане на лаптоп

Топ 10 най-опасни напитки за заливане на лаптоп

Заливането на лаптоп с течност е причина за голяма част (близо 50%) от повредите. Ще ви запознаем с топ 10 на най-опасните течности, които трябва да избягвате в близост до лаптопа си.

Без повече бавене, ето я и нашата статистика:

1. Кафе (30%)

Най-честите случаи са в следствие на лаптоп залят с кафе. Обясняваме си го с това, че всеки обича да пие кафето си на спокойствие пред лаптопа, докато преглежда новините за деня или сгушен в уюта на дома си довършва любимата си книга. В тези ситуации има два варианта – все още ни се спи и не гледаме какво правим или сме усетили ефекта от кофеина и сме с разтреперани ръце. Каквато и да е ситуацията, лаптопът ни е застрашен. Разлятото кафе по лаптопа е истински кошмар, защото напитката съдържа куп екзотични химични вещества, някои от които киселини, понякога го пием с мляко, а в най-тежкия случай (за лаптопите) слагаме и захар.

Съвет! Пийте кафето си без захар, не само заради лаптопа си! Захарта в кафето може да тотално да повреди лаптопа ви, защото предизвиква корозия. Тя от своя страна действа бавно и незабележимо, както си мислите, че ви се е разминало и изведнъж оставате без лаптоп.

2. Вода (20%)

Водата сама по себе си не е толкова голям проблем, колкото това което се намира в нея. Чешмяната или бутилирана вода съдържа минерали, които я правят невероятен проводник и причинител на корозия, а както споменахме корозията е най-големия враг на лаптопите. Още в училище сме учили, че колкото по-солена е водата или колкото по-минерална, толкова по-проводима.

3. Газирани напитки (15%)

Сигурно знаете как в някои гаражни сервизи ръждата от джантите се почиства с Кока-кола? Да, киселините и захарта в газираните напитки са способни да унищожат елементи от дънната платка на лаптопа и да го умъртвят. Избягвайте да ги поставяте в непосредствена близост. Ако все пак залеете лаптопа си, незабавно го изключете и занесете в сервиз.

4. Вино (13%)

Няма нищо по-приятно от спокойна вечер с любим сериал и чаша вино, особено ако чашата е точно до лаптопа. Знаете как продължава този сценарий. Както споменахме по-горе, киселините и захарта са приятели на корозията и враг на електрониката, а виното е именно комбинация от двете. Същинска предпоставка за късо съединение.

5. Бира (8%)

Няма какво да добавим тук, съжаляваме за всички футболни фенове, които се наслаждават на студена бира, докато гледат финала на европейското на лаптопа си. Внимавайте, бирата съдържа всичко изброено по-горе.

6. Морска вода (6%)

Солената морска вода е един от най-добрите проводници на ток в природата, а също и най-корозивната. Забелязали сте повечето кораби, които са ръждясали на местата, където водоустойчивата боя е пропукана. Няма място за лаптоп на плажа, починете си и не рискувайте да го докопа солената стихия.

7. Чай (4%)

Чайовете съдържат танинова киселина, която е ефективен проводник, а проводниците водят до къси съединения.

8. Дезинфектант (2%)

С манията покрай коронавируса и всичките полезни навици, които си изградихме като да си мием ръцете редовно и да дезинфекцираме и чистим бюрата си, се появи и един не толкова добър – да пръскаме всичко с дезинфектант. Дезинфектантът и чистият спирт за почистване са две коренно различни течности. Повечето дезинфектанти са с аромати и други добавки за по-добро убиване на бактерии, но това което установихме е, че убиват и лаптопи. Чистете лаптопа си правилно!

9. Твърд алкохол (1%)

Спазвайте правилото, напитката върви ли си с чадърче или лимон на чашата, течността е опасна за лаптопите. Някои марки водка са съставени от чист етилов алкохол (по-скъпите), но всички останали спиртни напитки (уиски, ром, коняк, ликьор и т.н.) са пълни със добрата стара захар.

10. Айрян (1%)

Айрян и други млечни продукти съдържат естествени захари, които знаете какво причиняват. Баничка с айрян е класика, лаптоп с айрян – не си го причинявайте…

Това бяха топ 10 най-опасни напитки за заливане на лаптоп, според нас. Колкото и да внимавате, на всеки се случва да се разсее за миг. В такива случаи е важно да помните, че лаптопът трябва да се изключи незабавно и да се занесе на качествен сервиз максимално бързо!

Оставете коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван.