Как правилно да почистим лаптопа си от вкъщи | Стъпки

Лаптопите и компютрите като цяло са магнити за мръсотия. Но прашасването не е козметичен недостатък, а води до редица хардуерни проблеми – прегряване, лошо бързодействие, бучене и др. Затова е важно да се почиства качествено и навреме. Как? Ще ви покажем!

Почистването на лаптоп е отговорна задача и изисква внимателен подход и съобразителност. Преди да ви покажем как се прави ще ви посъветваме да не рискувате техниката си, ако нямате опит в това. Най-добре се доверете на специалисти, защото процесът по профилактика може да доведе до сериозни повреди!

Почистването започва отвътре навън

Лаптопите и компютрите като цяло са магнити за мръсотия.

 

Опасната мръсотия е невидима за обикновения потребител, тъй като се намира вътре под капака на лаптопа.

Сигурно си казвате “Бърша лаптопа си с кърпа често, няма откъде да се замърси”. Това е една от най-големите заблуди.

Работещият лаптоп засмуква почти всяка прашинка попаднала в близост до корпуса му и немалка част от този прах остава вътре в решетката на вентилатора и охлаждането. Всичко това води до влошена проводимост на топлина, прегряване (първоначално без да се усеща по корпуса, в последствие и парене по клавиатурата), бучене, въртене на вентилатора с по-високи обороти и други опасни за лаптопа ви симптоми.

Лаптопът се разглобява напълно при почистване!

Ако мислите,че продухване отвън със сгъстен въздух или бърсане с парцал е достатъчно, това не е така.

‼ Не правете следните грешки:

 • не използвайте мокър парцал (почиства се със спирт, а не с вода)
 • винаги изключвайте лаптопа си преди да го почистите
 • НИКОГА не използвайте прахосмукачка, за да издърпате прахта – това може да доведе до счупване на перка на вентилатор и др.
 • винаги изполвайте правилната отвертка, за да разглобите лаптопа – ако е с по-малък размер ще разядете болтовете и рискувате никога повече да не може да се отвори
 • използвайте подходящи пластмасови инструменти, за да не надраскате корпуса
 • изваждайте/изключвайте батерията на лаптопа при каквато и да е интервенция
 • не напъвайте и не ръчкайте буксите по дъното, защото са крехки

 

1. Разглобяване и смяна на термопаста

Започваме с първата и може би най-трудоемка стъпка – цялостното разглобяване компютъра.

▶ Да повторим, че захранването трябва да се изключи. Ако батерията ви се намира отвън (по-стари модели), то тогава трябва да я извадите преди да продължите. На по-новите модели тя се намира под долния капак и се достъпва след като го премахнете, но пак е изкключително важно да извади от буксата.

▶ Взимаме мека донапренена или текстилна постелка, за да не надраскаме горния капак на лаптопа и го поставяме наобратно. Всички модели имат своите различия и особености, но в общия случай трябва да се махнат всички болтове (често има по гумените крачета или под DVD записвачката). Отново в зависимост от модела, може да се наложи и махането на клавиатурата (с внимание да не скъсаме лентовия ѝ кабел), за да проверим за болтчета под нея.

▶ Време е внимателно да разглобим охлаждането, което е закрепено за дънната платка. Ще забележите сива паста около чипа на процесора и видеокартата (ако има такава). Обикновено термопастата трябва да е с влажна консистенция, в противен случай вече е за смяна – нейната роля е да предава топлината от чиповете към медните проводници към вентилатора.

▶ Вентилаторът, както и металната решетка се почистват със сгъстен въздух, като се препоръчва използването на компресор или специално кенче с въздух под налягане. Внимавайте да не отчупите перка на вентилатора поради силна струя! Продължаваме с внимателно продухване на клавиатурата, корпуса и дисплея на лаптопа. Добре е всички компоненти да преминат през въздух под налягане.

▶ След като всичко е добре почистено от прах, трябва да нанесем нова термопаста на съответните места. Не слагайте прекалено много, но и не пестете паста. Важно е да използвате качествена марка, ако не искате след по-малко от година пак да имате изсъхнала и непроводяща паста.

▶ Внимателно включваме всички кабели, които сме извадили при разглобяването.

Първоначална проверка

За да сме сигурни, че всичко е наред е добре преди да продължим нататък да тестваме работата на лаптопа. Свързваме го към захранването и го пускаме. Основната проверка включва:

 1. Дали лаптопът изобщо се вклюва.
 2. Вентилаторът работи ли коректно?
 3. Виждат ли се WiFi мрежи и има ли връзка с тях.
 4. Звукът – дали работят и 2-та (ако са 2) говорители.
 5. Процесорът трябва да работи с нормална температура (обикновено е посочена в спецификациите на производителя).

Ако проверката е успешна, можем спокойно да продължим към козметичната част на профилактиката.

2. Външно почистване

Тук възможностите са неограничени. Единственото условие е да непрекалявате с препаратите, да не пръскате директно върху дисплея и клавиатурата и да не използвате вода.

Всеки го прави различно, затова ще ви кажем как го правим ние:

1⃣ Клавиатура

В зависимост от замърсеността на клавиатурата имаме 2 подхода:

 1. При почти чисти клавиатури:
  Забърсваме я с микрофибърна кърпа и 100% спирт. Тук е момента да уточним, че спиртът се нанася върху кърпата, а не директно върху клавиатурата.
 2. При по-мръсни случаи:
  Ако има нужда допълнително впръскваме въздух под налягане под всеки бутон, за да премахнем налепения прах.
  Забърсваме бутоните поотделно със 100% спирт и памук.
  Напръскваме микрофибърна кърпа с препарат за дезинфекция, почистване и защита на пластмасата.

2⃣ Дисплей

Неправилното почистване на дисплея може да доведе до сериоза повреда!

Придържайте се към добре познатите и прости техники. Не използвайте продукти с надпис “подходящ за дисплеи”. Не търкайте с кухненска или тоалетна хартия, нито пък с домашния парцал.

Използва се единствено микрофибърна кърпа (намират се лесно и не са скъпи).

Подготовка на екрана:
Първото и най-важно действие е да изключите лаптопа. Никога не го бършете в работещо състояние.

Ако е напрашен:
При наличието на прах, използвайте въздух под налягане, за да го отстраните, след което забършете внимателно с микрофибърната кърпа

Ако има следи от пръсти / мазни петна:
След като премахнете прахта, вземете 2 микрофибърни кърпи. Едната напоете със съвсем малко вода и спирт/оцет и втрийте мазните петна, а другата използвайте, за да подсушите веднага след това.

3⃣ Корпус

Тук опасност от повреда почти няма. Може да използвате дори мокри кърпи, стига след тях веднага да подсушите с микрофибърна. Има немалко препарати за почистване и защита на пластмаса, които също биха ви свършили работа.

Правилното почистване на лаптоп е трудна задача и не бива да се подценява. Нужна е подготовка както откъм информация, така и откъм препарати и материали.

Препоръчваме ви да се обърнете към специалисти и да правите тази процедура поне веднъж годишно, за да избегнете нежелани проблеми с лаптопа си и да удължите живота му.

Оставете коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван.