Как да инсталираме Windows 11? Ръководство

Инсталация на Windows 11

След изтеклите кадри от Microsoft, интересът към Windows 11 стана още по-голям. Въпреки, че все още няма официална версия на операционната система, вече можете да изтеглите “ранна” версия и да го тествате първи!

Не, не търсете в Google възможни сайтове, които да предлагат линк към новия Windows 11, защото най-вероятно ще се заразите с вирус. Истината е, че не е нужно нито да търсите, нито да чакате повече. Достатъчно е да знаете къде да намерите “скритата” възможност за update до новата коренно различна визия.

Също така, обновяването до Windows 11 ще бъде безплатно за потребителите на Windows 10 и няма да има нужда от закупуване на нов лиценз.

Версията, която съществува в момента е “ранна”, което означава, че все още не е с пълната си функционалност и вероятно ще има грешки и бъгове. Все още не ви съветваме да замествате стария си Windows 10 с 11 освен ако любопитството ви не надделява над практичния избор.

Говори се, че официално Windows 11 ще се появи като надстройка през октомври. Дотогава, следвайте нашето ръководство, за да го изтеглите и разгледате преди всички други!

 

Windows 11: Минимални системни изисквания

  • Процесор: 1 gigahertz (GHz) или по-бърз с поне 2 ядра на съвместим 64-битов процесор
  • RAM: 4GB
  • Дисково пространство: 64GB
  • Системен фърмуеър: UEFI, Secure Boot capable
  • TPM: Trusted Platform Module 2.0
  • Видеокарта: DirectX 12 or later with WDDM 2.0 driver
  • Дисплей: 720p, 8-bit per color channel, at least 9-inch diagonal
  • Връзка с интернет и акаунт в Microsoft: Windows 11 Home ще изисква активна връзка с интернет и акаунт в Microsoft.

Пълният списък с допълнителни изисквания и условия, прочетете страницата със спецификации за Windows 11.

Инсталация на Windows 11

Преди да започнете, уверете се, че вашият компютър отговаря на минималните спецификации на Windows 11, изброени по-горе. Направете пълен бекъп на операционната система, за да гарантирате, че няма да изгубите данните си. Покривате изискванията и имате архив? Да започваме!

1. Регистрирайте се в Windows Insider Program

За да отключите възможността за ъпгрейд до Windows 11, трябва да се регистрирате в Windows Insider Program. За целта, от Start менюто изберете Settings > Update & Security

Може да се наложи да включите незадължителни диагностични данни, за да видите тази опция. За целта, отидете в Settings > Privacy > Diagnostics & feedback и изберете ‘Optional diagnostic data‘.

Отворете прозореца „Windows Insider Program“ (Settings > Update & Security > Windows Insider Program), щракнете върху Get Started, за да се присъедините. В прозореца, който се показва, изберете „Link an account“, изберете вашия акаунт в Microsoft и щракнете върху „Continue“.

Windows 11 Microsoft Account Link
(Права над снимката: Future / Microsoft)

2. Присъединете се към Dev Channel

В момента версията на Windows 11 Insider е достъпна само за хора, използващи Dev Channel – канал за разработчици. Това е предназначено за разработчици на приложения, които да тестват своите продукти върху новата операционна система.

Windows 11 Dev Channel
(Права над снимката: Future / Microsoft)

Не инсталирайте Windows 11, ако искате нормално и коректно функциониращ Windows. Ако обаче наистина искате да изпробвате Windows 11, на страницата „Pick your Insider settings“, която се показва, изберете „Dev Channel“, след това „Confirm“.

Windows 11 Confirmatino
(Права над снимката: Future / Microsoft)

Появява се втори диалогов прозорец, който ви известява, че сте част от общността, която подпомага развитието на Windows 11 и ви пита за повторно потвърждение. Щракнете върху “Continue”.

Windows 11 Restart Now
(Права над снимката: Future / Microsoft)

След това ще трябва да рестартирате компютъра си. Уверете се, че всичко е запазено, и кликнете върху „Restart Now“ в прозореца, който се показва.

Windows 11 Update
(Права над снимката: Future / Microsoft)

3. Инсталирайте версията на Windows 11 Insider Preview

След като рестартирате, отворете Settings > Update & Security > Windows Update, или потърсете в търсачката на Windows 10 “Windows Update”.

В прозореца, който се появява, щракнете върху „Check for Updates“. Трябва да се появи версията на Windows 11 Insider Preview и можете да я изтеглите и инсталирате както всяка обикновена актуализация на Windows 10.

4. Чиста инсталация на Windows 11

Горните стъпки ви показват как да надстроите компютъра си с Windows 10 до Windows 11. Ако искате, обаче, да инсталирате Windows 11 от нулата, можете да изтеглите ISO 11 на Windows 11 Insider Preview.

Уверете се, че сте се регистрирали в програмата за Windows Insider и сте в Dev Channel (показано в стъпки 1 и 2 от това ръководство), след което скролнете до края на страницата.

Под „Select Edition“ изберете Windows 11. След като ISO файлът се изтегли, ще трябва да запишете USB или DVD с него.

Можете да последвате стъпките в това ръководство, за да направите всичко това. Ръководството е за Windows 10, но стъпките са същите и за Windows 11.

Ако имате нужда от помощ при надграждането до Windows 11 или въпроси относно техническите изисквания, насреща сме да ви консултираме!

Оставете коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван.