Case Study: Ако искаш да станеш великан, трябва да действаш като великан – Aladin Foods и пътят към върха

Предистория

Предистория

Дори олимпийските медалисти рано или късно достигат тавана на своите възможности след години упорит труд. Тогава се намесват менторите, които им показват, че над този таван стои цял нов етаж, а над него следващ и така нагоре до върха.

Интересното е, че бизнесите и олимпийските медалисти имат сходна съдба. Ежедневно преуспяващите компании се сблъскват с т.нар. тавани на възможностите си.

Такъв е случаят и с Aladin Foods, които ни потърсиха далечната 2006г. и с които имаме честта да работим съвместно от тогава. А 10 години по-късно започнахме проекта, който е повод за това Case Study.

Какви проблеми стояха пред Aladin Foods?

Знаете с какво се занимават Aladin Foods и почти със сигурност сте посещавали техни обекти. Това, което може би не знаете, обаче е, зад техния мащаб, безупречно обслужване и организация стоят

 огромни усилия

 неуморим екип

един софтуер

Проблемът?

Проблемът?

Допреди нашата намеса, в Aladin Foods липсваше нещо ключово за по-нататъшното развитие на компанията – бизнес/управленски софтуер (ERP), който да обедини всички усилия в едно място.
Без него, работата по спазването на перфектна организация и синхрон между отделите е меко казано трудна и непосилна.
Използваха се множество по-малки софтуери, всеки със своето си предназначение, а синхронът между отделите костваше твърде много време и средства.

Всеки собственик на бизнес без ERP знае какво е да събираш данни от няколко на брой таблици в Excel и да следиш и анализираш моментното състояние на процесите.
Рано или късно това се превръща в „мисията невъзможна“.

Как?

Как започнахме партньорството ни?

Както споменахме, Aladin Foods се намираха в този етап от развитието си, когато се свързаха с нас. За нас беше чест и удоволствие да вникнем в бизнес процесите на този български гигант в бързото хранене.

Изводът, до който стигнахме е, че организацията е огромна, процесите са сложни, има упорит екип и желание, липсва правилният инструмент.

Безброй разговори, имейли и срещи по-късно…

След дълга кореспонденция и двете страни вече имахме ясен план за действие. Така дадохме старт на проекта, който щеше да даде нужното на Aladin Foods да покорява върховете на собствените си амбиции.

Колко време ни отне да го разработим?

Колко?

Имайки в предвид, че стъпваме на продукт, който усъвършенстваме вече 18 години, адаптацията на ERP Premier към нуждите на Aladin Foods отне близо 3 години. 3 години! Да, за да бъдеш №1 трябва да си готов да дадеш всичко от себе си, а дори и повече, и да се въоръжиш с огромно търпение и вяра.

Спокойно можем да кажем, че екипите ни работеха безспирно и отдадено за каузата на Aladin Foods, а крайният резултат покрива заложените цели и очаквания на 100%.

Какво постигнахме?

Резултати

Най-общо можем да кажем, че ERP Premier:

 • оптимизира разходите;
 • прогнозира печалбата;
 • оптимизира взаимоотношенията с доставчиците и клиентите;
 • оптимизира поръчките от клиенти и заявките към доставчици;
 • почти напълно елиминира възможността от човешка грешка;
 • позволява пълен контрол и управление на производствената дейност;
 • спестява страшно много време и прави куп анализи възможни;

И ако трябва да сме малко по-конкретни, постигнахме:

 • Напълно автоматизиран производствен процес – автоматично управление и контрол на ежедневния процес, което осигурява пълна проследимост и контрол на производствената дейност;
 • Единни методи, правила и процедури за управление на всички ресурси: технологични, човешки, материални;
 • Достъп на отделите до общ ресурс (операция) – при това само на частта от него, която се отнася до заинтересованите лица;

Ръководния състав на предприятието може да извършва:

 • пълно проследяване на входящите и изходящите партиди;
 • проследяване и контрол на срокове на годност на входящите и изходящите партиди;
 • автоматично блокиране на партидите с изтекъл срок на годност;
 • автоматизирано събиране на данните от везни и опаковъчни машини;
 • етикетиране на полуфабрикатите и продукцията;

Равносметка

Равносметка

От известни съображения не можем да споделим в цифри успеха, който носи ERP Premier на Aladin Foods, а ни се иска. В крайна сметка ние просто създадохме инструмент, с чиято помощ Aladin Foods тепърва предстои да постига амбициите, целите и мечтите си.

Благодарим на целия екип на Aladin Foods за доверието и приятелското отношение, продължавайте добрата работа и не спирайте да се развивате!

Оставете коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван.