Какво е профилактика на лаптоп и колко често трябва да се прави?

Компютърът ви прегрява? Работи шумно? Започва да работи все по-бавно?
Профилактиката е решението!

В очите на много хора профилактиката е ненужен лукс, който дава невидим резултат, ако изобщо има такъв.
Това НЕ е така!

Профилактиката на компютър може да се сравни с годишното обслужване на автомобил – силно препоръчително с почти задължителен характер и ако не се направи, със сигурност ще има нежелани последствия след време. Навременната и регулярна профилактика (1-2 пъти в годината) е една от най-важните мерки, които трябва да предриемете, ако искате да удължите живота на своя лаптоп или настолен компютър.

Защо да дадем лаптопа си за профилактика ПРЕДИ да се появят симптомите?

Най-ефективният начин за справяне с проблем е неговата превенция. Когато лишавате лаптопа си от почистване и профилактика, лишавате и компонентите му (процесор, чипове и др.) от оптимално охлаждане. Те работят с високи честоти, които генерират голямо количество топлина, която се извежда извън корпуса на компютъра благодарение на вентилатори и термопроводници.

Средната температура на работа на съвременните лаптопи е около 55°C. Охладителната система следи тя да не надхвърля разрешените граници, но при наличието на замърсяване или стареене на термопастата се стига да т.нар. прегряване на системата.

Когато няма достатъчно охлаждане рискът някой от елементите на дънната платка да се повреди е голям. Редовната профилактика предотвратява този риск на 99,9%!

Замърсяването на охладителната система не може да се предотврати и се състои в задръстени с прах вентилатори и запушени вентилационни отвори, докато стареенето на термопастата и термопадовете е естествен процес, отново независещ от експлоатацията на машината. Това води до прегряване.

Ако забележите, че вентилаторът ви работи непрекъснато и шуми, вероятно изпитва затруднение с работата си и рано или късно ще възникнат по-сериозни проблеми. Това разбира се, може да бъде предотвратено като лаптопът се почисти от прах и се сменят термопаста и термопадове. Но съществуват редки случаи, в които вече е твърде късно и е налице повреда по електронните компоненти на дънната платка, което изисква по-сложен и съответно по-скъп ремонт.

Какви са симптомите?

Симптомите на лаптоп, който се нуждае от профилактика не винаги са еднозначни и могат да се дължат на друг дефект. Най-често срещаните проявления на недостатъчното охлаждане са:

 • Корпусът на лаптопа е горещ
 • Лаптопът замръзва/забива по време на работа
 • Чува се странно бучене от вентилатора
 • Вентилаторът работи на силни обороти дори и при нормална експлоатация (без натоварване от тежки програми)
 • Клавиатурата и мишката не работят адекватно – забиват
 • По време на работа Windows-a забива / работи бавно

Кои лаптопи трябва да се почистват по-често?

Препоръчително е профилактика да се прави поне веднъж годишно, НО съществуват фактори, които предизвикват по-бързо замърсяване и съответно 2-3 профилактики в годината:

 • Машината (лаптоп или настолен компютър) е от гейминг серия и се ползва предимно за игри. Това предполага по-голямо натоварване по време на работа и сериозна нужда от изправно охлаждане.
 • Лаптопът се ползва в помещение, в което се пуши. Тютюневият дим има свойството да полепва върху радиаторите и охладителите и да формира тънък жълтеникав лепкав слой, който значително пречи на топлообмена, което води до прегряване на системата.
 • Лаптопът се намира в прашно помещение (офис, строителен обект, външно място).
 • Имате домашен любимец вкъщи – лаптопът се задръства с косми и е неспособен да се охлажда.
 • Стаята, в която се използва лаптопа е топла/пряко изложена на слънце. По-висока температура -> по-големи усилия на вентилатора -> по-голямо износване.
 • Лаптопът има наранявания и деформации по корпуса, които възпрепятстват циркулацията на въздух или я разсейват.
 • Използвате одеяла, покривки или възглавници като подложка, като затискате частично отворите на охладителната система и пречите на горещия въздух да излезне.

Как протича профилактиката на лаптоп в Триера Софт и колко струва?

Профилактиката на лаптоп започва с вашето посещение в сервиза ни. Необходимо е да носите лаптопа си и неговото захранване (адаптер). Обикновено процедурата отнема не повече от 1 работен ден, но при непредвидени обстоятелства и по-тежки случаи може и повече. Какво включва?

 1. Цялостно разглобяване на корпуса на лаптопа и на охлаждането.
 2. Продухване на всички компоненти със сгъстен въздух.
 3. Подмяна на термопаста и термопадове (използваме само доказани в качество марки), смазване на вентилатор (при необходимост).
 4. Сглобяване на лаптопа и забърсване на корпуса и екрана с подходящи препарати и микрофибърни кърпи.
 5. Софтуерни тестове на хард диск и памет (изисква немалко време).
 6. Проверка на ОС (Windows) и на цялостната работа на машината.

Колко струва?

Профилактиката при нас е 18лв. за настолен компютър и 36лв. за лаптоп. Както се вижда от изброените стъпки, качеството е приоритет и се стараем клиентите ни да са винаги удовлетворени от крайния резултат.

Оставете коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван.