6 начина да забързаме Windows 10

Windows 10 бързина скорост

Изпитвате ли забавяния докато работите с Windows? Искате ли да повишите производителността на компютъра си като забързате Windows 10? Изпробвайте нашите 6 съвета и ще видите резултата!

Искате Windows 10 да работи по-бързо? Имаме решение. Отнема няколко минути да изпробвате нашите 6 съвета.

 

1. Променете настройките на захранването (Power Settings)

Първото място, от което трябва да започнете са настройките на захранването. Ако използвате „План за енергоспестяване“ на Windows 10, то вие използвате едва 35-50% от производителността на компютъра си. Още в името си, този план подсказва, че е създаден, за да ви предостави по-дълга работа на батерия, но за сметка на бързодействие.

Препоръчваме ви да използвате план „Висока производителност“ или поне „Балансиран“. Веднага ще забележите рязката промяна в производителността на Windows.

За да промените текущият ви план, влезте в Control Panel, изберете Hardware and Sound -> Power Options. Обикновено, опциите са две: „Balanced “Recommended“ и “Power Saver”. Някои модели лаптопи имат и други възможни планове.

Потребителите на настолни компютри нямат причина да използват „План за енергоспестяване“, тъй като разликата в консумацията на ток е минимална, но производителността ще пострада значително.

Използващите лаптопи, не се притеснявайте да включите „Балансиран режим“, той предоставя добро съотношение на бързодействие и енергоспестяване.

 

2. Деактивирайте програми, които се изпълняват при стартиране

Няма нищо по-досадно от това Windows 10 да зарежда бавно поради голям брой стартиращи програми. Понякога са невидими и не се отварят в прозорци, но въпреки това оказват влияние върху производителността. За повечето от тях дори не знаете и рядко използвате в ежедневието.

Как да проверите?

Кликнете с десен бутон на мишката върху taskbar-a.

Изберете “Task Manager”, след което отидете в раздел „Startup”.

Ще забележите списък с програми, които се стартират при зареждане на Windows 10. За някои от тях е известно и натоварването, което оказват върху системата, както и статусът им – „Активни“ или „Забранени“.

Огледайте внимателно всяка от тях и преценете дали е нужно автоматично да се стартира всеки път при пускане на Windows 10. След като установите кои са излишните, променете статуса им на “Disabled”.

Това няма да ги изтрие.

Много от програмите и услугите, които се изпълняват при стартиране, може да са ви познати, като OneDrive или Windows Security notifications.

Повече информация за непознатите програми, можете да получите като щракнете с десен бутон на мишката върху тях и изберете “Properties”.

 

3. Осигурете място на диска с Windows 10

В голяма част от компютърните системи, дискът е разделен на 2 дяла (C:/ и D:/). Ще забележите, че един от тях се казва “Windows” (обикновено C:/). Важно е никога да не препълвате този дял.

! Всички файлове и папки разположени на Desktop-a заемат място в C:/ диск. Ако все пак държите да бъдат на Desktop-a, преместете ги в D:/ диск и създайте shortcut на Desktop-a към тях.

Windows 10 предоставя удобна и полезна настройка, която се намира в Settings/System/Storage. В горната част на екрана преместете слайдера от Off -> ON. Тя позволява на Windows да следи в реално време за ненужни файлове и по свое усмотрение да изтрие тези, които сметне за необходимо – временни файлове, файлове в папката „Изтегляния“, които не са били променяни от един месец, стари файлове на кошчето и др..

Можете да персонализирате Sense Storage и да го използвате, за да освободите дори още повече място на диска. Под „Sense Storage“ щракнете върху „Конфигуриране на Sense Storage или го стартирайте сега“. От екрана, който се показва, можете да промените колко често Sense Storage изтрива файлове (всеки ден, всяка седмица, всеки месец или когато мястото ви за съхранение намалява).

4. Спрете анимациите и визуалните ефекти на Windows 10.

Ако компютърът ви е достатъчно мощен, тези ефекти не би трябвало да окажат влияние върху скоростта на работа на Windows.

При по-старите, по-бавни компютри, анимациите и визуалните ефекти биха могли да забавят системата и ненужно да я претоварят.

Как се изключват?

Лесно. В полето за търсене на Windows 10 напишете sysdm.cpl и натиснете Enter. Отворете таб “Advanced” и в графа Performance -> Settings.

Разгледайте ги внимателно и преценете с кои ефекти можете да се разделите и кои биха нарушили лекотата на работния ви процес. В крайна сметка, това са само визуални ефекти, нищо задължително.

Нашата практика показва, че най-тежки за компютърната система са:

  • Animate controls and elements inside windows
  • Animate windows when minimizing and maximizing
  • Fade or slide ToolTips into view
  • Animations in the taskbar
  • Fade or slide menus into view
  • Fade out menu items after clicking
  • Show shadows under windows

В повечето случаи е достатъчно да оставите отметката най-отгоре, която се доверява на Windows да прецени кои ефекти биха оказали негативно влияние и кои не.

 

5. Забранете подсказките и известията от Windows 10

Windows 10 следи какво правите докато работите и предлага съвети и идеи как да извлечете максимума от операционната система. Тази на пръв поглед безобидна и полезна екстра, всъщност е фактор, който оказва влияние върху цялостната производителност на системата.

Рядко намираме тези подсказки и препоръки за полезни, особено за потребител, който използва определен набор от програми в ежедневието си и не се нуждае от допълнителни усложнения.

Също така, алгоритъмът следи и известява за възможни заплахи за поверителността спрямо новите изисквания и законодателства. Ако тези „заплахи“ не представляват интерес за вас, спокойно можете да ги изключите.

Как да деактивирате съветите в Windows 10?

Щракнете с десен бутон на мишката върху Desktop-a, изберете Display Properties, изберете от лявото меню Notifications & Actions.

В отворения прозорец можете да премахнете отметките срещу избраните нотификации.

Това е.

6. Пуснете програма за почистване на зловредни и рекламни софтуери.

Понякога причината за бавната работа на Windows 10 не се намира в него или в компонентите на компютъра, а именно в зловредни и паразитни софтуери от 3-ти страни.

Ще се изненадате колко непознати и ненужни програмки имате, без дори да подозирате.

Започнете със сканиране на системата за вируси, като използвате вградената в Windows 10 антивирусна система или тази, която сте инсталирали (Avast Free Antivirus, Nod32 -ние сме техни дистрибутори и гарантираме за качеството им).

В практиката ни попаднахме на един софтуер, който заслужава вниманието ви – Malwarebytes Anti-Malware (безплатен).

Интерфейсът му е семпъл и приятен, възможностите му са големи. Безплатната версия е достатъчно добра, за да открие и премахне дори потенциално опасни програми от тип реклама.

Въпреки всичко, най-добрата защита е превенцията. Вижте нашите 8 съвета как да предпазите компютъра си от вируси.

В случай, че сте изпълнили нашите съвети, а Windows 10 все още работи бавно, можем да ви помогнем – доверете ни се! Цени и услуги

Оставете коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван.