Да създадеш бизнес в голямата криза – историята на Триера Софт

Едни от най-любопитните въпроси към една компания са „Каква е вашата история? Как започна всичко и през какви препятствия преминахте, за да стигнете до тук?“

Сега предстои да споделим с вас историята на Триера Софт започвайки от времето, когато дори създателите ѝ не са включвали подобно начинание в плановете и целите си.

Всичко започва със запознанството на двамата основоположници на фирмата – Пламен и Иван. През пролетта на 1997 година, Пламен започва работa като IT инженер със задача да изгради мрежова инфраструктура и да внедри вече закупения складов софтуер в един от гигантите в сферата на внос и дистрибуция на търкалящи лагери – Триера ООД в гр. Пловдив, когато Иван вече работи в същата фирма от няколко месеца.

 

В живота няма случайни неща

 

И двамата са възпитаници на математически гимназии, и двамата са инженери, и двамата са завършили висшето си образование в България и този общ интерес ги сприятелява доста бързо, а в последствие се налага да работят по общи задания поставени от шефовете им. Работейки в екип, много скоро забелязват, че голяма част от задачите им за деня се повтарят и се налага да изпълняват подобно на машини едно и също нещо по много пъти, което им отнема страшно много време и не води до развитие. Тогава на Иван му хрумва идеята да проучи как да напише програма, която извършва най-често изпълняваното действие вместо него. Отнема му около месец, но инициативата му е успешна и вече разполагат с програма, която съкращава времето за изпълнение на ежедневните задачи наполовина, освобождавайки им около 4 часа всеки ден. Те разбира се, се възползват от това време, за да задълбочат работата по програмата и не след дълго забелязват потенциала един у друг за едно бъдещо партньорство.

Година по-късно, малката програмка с едно единствено действие вече е програма с доста повече функционалности, които покриват всички дейности от ежедневието им с натискането на няколко бутона. Задачите за деня се изпълняват за не повече от час в началото на деня и шефовете забелязват това. Натоварват Пламен и Иван с още повече работа и им възлагат решенията на по-сложни текущи проблеми свързани със складовете и продажбите. Нахъсани и мотивирани от текущия си успех, двамата с лекота се справят и с новите им задания, като не пропускат да добавят и автоматизират всички процеси свързани с тях. В този момент на Пламен му се ражда син и се налага да изхранва четиричленно семейство, а през 1997-ма в България това не e особено лесно, което го стимулира още повече да предприеме стъпка в кариерното си развитие в партньорство с Иван – заражда се идеята за съвместен бизнес.

 

Желание + мотивация + много работа = УСПЕХ

 

Слухът за „софтуера“, който решава сложни казуси и ускорява работния процес се разпространява из другите водещи лагерни компании и през 1999г. е реализирана първата му успешна продажба. Междувременно двамата допълват месечния си доход като продават компютри и изграждат локални мрежи извън работно време (с одобрението и подкрепата на шефовете им). Този начин на работа продължава близо 3 години, когато клиентите нарастват до бройка, която е достатъчна за издръжката на двамата на пълен работен ден. С подкрепата на Триера, Пламен и Иван взимат ключовото решение да създадат своя собствена фирма – Триера Софт ООД.

Началото е поставено, но най-трудното тепърва предстои. Двамата прекарват безсънни нощи далеч от семействата си работейки върху текущите си идеи, убедени, че това един ден ще ги приближи към успеха. Ето какво казват те за първите години от съдружието им:

“Направихме скок в дълбокото. Рискувахме прехраната и времето прекарано със семействата ни, но имахме добри идеи, силно партньорство и много хъс. Единият от нас (Иван) разполага с изключителен ум способен да разреши сложни математически казуси и да ги превърне в алгоритми, а другият (Пламен) е с вроден търговски нюх и организаторски умения. Качествата ни се допълваха по изключителен начин, оставаше само да ги насочим в правилната посока. Искахме да създадем една от първите по рода си фирми в България, която съчетава две взаимосвързани направления – софтуер и хардуер. Предлагахме, а и все още предлагаме пълния набор от технически услуги, необходими на една фирма да функционира – от това да ги снабдим с подходящата техника до програмното им осигуряване (софтуера). Заложихме на качественото им изпълнение и коректността към клиентите. Това бе ключът към развитието ни. До няколко години вече разполагахме с представителен офис и страхотен екип от млади инициативни служители, разделени в два отдела – софтуерен и хардуерен.”

Пламен Николов и Иван Герански

С течение на времето, софтуерният продукт получава името Premier® и представлява мащабна многомодулна ERP система, която се ползва от над 50 български компании, а модулите и са внедрени в над 500 фирми. Хардуерният ни отдел се радва на сплотен и безупречен екип и не спираме да влагаме усилия в нашето развитие!

Ето така изглежда 17-годишната история на Триера Софт. Ако статията ви е харесала или е успяла да ви мотивира, ще се радваме да ни оставите коментар или да я споделите!

3 мнения за “Да създадеш бизнес в голямата криза – историята на Триера Софт

  1. Милена Кунева написа:

    И продължавайте със същия ентусиазъм и вдъхновение, момчета!

Оставете коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван.