Кошница за пазаруване
Вашата кошница за пазаруване е празна!
Производители

AMD Zen процесорите ще дебютират на пазара на 17 януари

21 ноември 2016 г.

Вече няма съмнение, че процесорите AMD Zen ще излязат в началото на следващата година, спорна е само точната дата на техния пазарен дебют. Официална информация по този въпрос все още няма, но затова пък изобилието от слухове в Мрежата е голямо. По последни данни на MAXSUN, например, цитирани от популярни специализирани онлайн издания, първите представители от новото процесорно поколение на AMD ще излязат на пазара на 17 януари – само няколко дни след очаквания им анонс по време на изложението CES 2017 в началото на месеца.

AMD Zen

Според източника на тази информация, първоначално ще бъдат пуснати топ-версиите на процесорите AMD Zen, влизащи в серия SR7 (макар че и тази обозначителна схема все още не е окончателна). Предполага се, че цените на тази CPU чипове ще бъде в диапазона $250-$300. Срещу такава относително скромна за сегмента сума, потребителите ще могат да получат високопроизводително решение, включващо 8 изчислителни ядра, поддържащо изпълнение на 16 потока инструкции и съизмеримо по производителност с аналогичния по характеристики (т.е. с 8 ядра и 16 потока инструкции) конкурентен модел Intel Core i7-6900K. Въпросният процесорен модел на Intel обаче струва $1089.

Наистина сравнението на производителността е направено от AMD в Blender тест при същата работна честота като на инженерния образец на Zen (3 GHz), но и така евентуалните действителни разлики в производителността едва ли ще бъдат така драстични както разликата в цените.

AMD Zen

Всъщност очаква се, че работната честота на комерсиалните екземпляри на върховите AMD Zen процесори да бъде дори малко по-висока от тази на инженерния образец, т.е. 3,15-3,30 GHz базова честота и около 3,5 GHz – повишена. При това за новите процесори на AMD се очаква да имат и нелош овърклок потенциал, който да позволява повишаването на честотите до към 4,2 GHz със стандартни системи за охлаждани и до 5 GHz с течен азот.

Звучи доста добре, сега остава да разберем и каква част от тази информация ще се окаже вярна. Хубавото е, че няма да чакаме твърде дълго.

Коментари
Само регистрираните потребители могат да оставят коментари.
Заглавие на коментар:
Коментирай: